bild Kontroll

Vi har lärt oss sedan vi var mycket små att bli kontrollerade. Sedan under hela uppväxten från föräldrar, lärare, syskon, lekkamrater och enda upp till vuxen ålder av samhället/staten. Därför ser vi inte kontroll som någonting konstigt; att kontrollera istället för att acceptera varandra har blivit vardagsmat i våra liv.

Vi kontrollerar varandra så mycket att vi är beredda att gå väldigt långt ifall vi tappar kontrollen om varandra.

Låt mig ta ett exempel:

En tjej har fått den djupa insikten om att frigöra sig både från sin uppväxt och från miljön runtomkring för hon vet, att i det hon har levt och blivit lärd i och i det hon fortfarande lever i är inte rätt. Utan hon har gått hela sitt liv och varit alla till lags, dvs, tagit andras behov och känslor före sina egna. Nu står hon mitt i en vändpunkt i livet och tänker för första gången ta sig själv och sina känslor på allvar; att lära känna sig själv för första gången och att lära sig att älska sig själv för första gången. Och detta krävs frigörelse. Hon väljer att ta avstånd för att finna sitt sanna jag, då hon också vet att det är endast hon själv som kan hitta sig själv. Ingen annan kan göra det åt henne och när hon äntligen finner tillräckligt med mod att ta klivet så blir det stora mot reaktioner. Varför? Hon har ju inte gjort någonting mot någon. Hon har bara varit ärlig mot sig själv och velat vara för sig själv. Men människor tar det personligt.

När en människa väljer att gå ur ”cirkeln”, bort ifrån normen, ifrån det ”normala”, ifrån det som majoriteten lever i, så skapar det starka reaktioner: ”Vad är hennes problem?” ”Har hon fått en psykos?” ”Hon måste nog ha börjat knarka!” Så fort någon går ur cirkeln av vad som benämns normalt så tycker människor att det är väldigt konstigt. Det skrämmer människor så mycket på grund av att det är okänt, ovanligt. Det okända är skrämmande, för man har nu ingen kontroll.

Människor som har lärt sig att bli kontrollerade och att kontrollera andra och som nu helt plötsligt tappar kontrollen om en människa och situation blir det väldigt jobbigt för, utan att de vet riktigt varför. Det är så jobbigt att de desperat måste hitta tillbaka till sin kontroll igen. Så de lägger allt som känns jobbigt inombords hos tjejen som gick ur från cirkeln. De projicerar sin rädsla på henne och gör henne till ett ”fel”. Sådär, nu fick de åter kontroll över situationen istället för att titta inåt och se, vad är det som tjejen väcker inom hos dom som vill göra henne till ett ”fel”?

Det som tjejen uppenbarligen gjorde var att väcka deras omedvetna känslor om sig själva som hon nu får skulden för, i tron om att de kommer att må bättre. Paradoxalt så kommer de att sjunka ner mer och mer i omedvetenhet om sig själva och hela deras liv går ut på att bli kontrollerad och att kontrollera andra.

Ju konstigare du blir i andras ögon, desto starkare reaktioner får du. Detta är ett faktum. Detta är ett sådant starkt faktum att så många människor idag är väldigt rädda att gå sin egna väg, att våga lita på sig själva, att säga ifrån för att kontrollen styr de flestas hem.

Det bästa man kan göra när man väl har lycktas ta sig ur kontrollen är att inte göda deras reaktioner. För om du reagerar lika starkt tillbaka så blir det bara en snöbollseffekt. Helt meningslöst. Om människor inte kan acceptera ditt nya jag så är det bara för dig att säga hejdå. Det värsta du kan göra mot dig själv är att stanna i relationer där du blir attackerad för den du är. Det finns inget värre. Och du måste inse att deras reaktioner handlar inte om dig.

Att gå din egna väg för att finna dig själv är den bästa gåvan du någonsin kan ge dig själv. Du har gått hela livet och varit alla till lags. Du är för trött nu och du måste göra det som du mår bra av.

Du går först, så enkelt är det och du kan inte älska någon annan förrän du har börjat att älska dig själv.

Namasté

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s