Gränser

Att sätta positiva gränser kan vara väldigt svårt, då många av oss har blivit kontrollerade sen barnsen. När vi väl har försökt att sätta gränser och säga ifrån så har vi fått höra att det är fel. Våra tankar och känslor har inte blivit positivt bemötta vilket har resulterat i att vi har blivit tvungen i ren överlevnads instinkt att sätta på en mask för att vara andra till lags. Denna mask blir vår falska identitet som inte är vi, men eftersom vårt sanna jag inte blev respekterat och bemött så blev vi mer eller mindre tvungna att sätta på masken.

När vi då ska testa våra vingar och flyga ut i den vida världen så sitter masken fortfarande kvar. Rädslan av att inte våga säga ifrån och att sätta gränser ligger djupt rotad inom oss eftersom vi har lärt oss att andras behov är mycket viktigare än våra egna. Detta är ett grovt våld mot oss själva och vi vet inte vilka vi är.

Exempel på våld mot oss själva är när:

När vi säger ja fast vi vill säga nej.

När vi gör saker som vi inte vill.

När vi låter någon annan gå över våran gräns. Vi låter någon annan kontrollera vad vi känner.

När vi är fast i destruktiva relationer eller i relationer som inte gynnar oss.

När vi tar andras behov före våra egna.

Exempel på positiva gränser:

 

Mena det vi säger och tycker.

Uttrycka oss när vi vill, inte begränsa oss för någon.

Gå ifrån destruktiva relationer eller relationer som inte gynnar oss.

När vi tar våra behov före andras.

När vi står upp för oss själva när någon försöker att kliva över våran gräns.

När vi talar öppet om känslor i en relation.

Vi alla är unika individer med olika unika behov. Oftast inom familjen när vi ska sätta en hälsosam gräns för oss så ska det mer ofta än mindre säga åt oss att det är fel och hur vi ska göra. Men de vet ju inte vad du känner eftersom de inte är i din kropp med dina känslor.

Ditt känslosystem är ditt intellekt. Inte din hjärna, utan din hjärna finns bara där som ett redskap för ditt hjärta. Så när du känner när någonting känns fel, så är det fel. Och när någonting känns rätt, så är det rätt. Lyssna och lita på dina känslor för när du gör det, är då du börjar sätta positiva gränser för dig själv, din mask börjar tyna bort och du kommer närmare ditt sanna jag.

Namasté

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s