bild Barnuppfostran #1

Vi borde ifrågasätta allt gällande uppfostran så vi inte hamnar på autopilot, vilket är väldigt lätt att göra när man har barn. Medvetenhet är allting.

När du försöker att ”fixa” ditt barn så försöker du också att ”fixa” din spegelbild, du överför bara dina oläkta sår vidare. När du har problem med ditt barn så är det inte barnet det är fel på, utan de oläkta sår som du bär på. Det bästa vi kan göra för våra barn är att integrera vårt inre barn, annars är chansen stor att vi överför alla våra sår till våra barn. När ditt barn t.ex blir ledsen eller arg och du vet inte hur du ska tackla situationen, fråga dig själv: ”Vad ville jag ha ifrån mina föräldrar i detta senario som jag inte fick?”

Det du ville ha som barn var ovillkorlig uppmärksamhet, alltså ovillkorlig kärlek. Det betyder att vi låter dom få känna alla känslor och att vara där med dom i känslorna. Vi behöver vara där för barnet till 100% vad de än känner. När barnet får låtas känna alla känslor är barnet tryggt, då vet barnet att hen kan vara sig själv och du finns alltid där oavsett vad barnet än känner.

De människor som inte kan uttrycka hat kan inte uttrycka kärlek, därför är det så viktigt att lära våra barn att det är okej att hata oss och andra. Varenda lilla känsla barnet känner är betydelsefullt, även om det är en ”negativ” eller ”positiv” känsla. Barnet trycker ner sin ”negativa” känsla om den inte blir erkänd och accepterad, vilket resulterar till ett nedtryckande av en sida, för att barnet fick lära sig att det var fel att känna så. Barnet utvecklas då inte naturligt och kommer få känslomässiga problem i framtiden. Alla har vi rätt att vara arg, ledsen, besviken, nedstämd osv. Det vi kan säga till barnet är: ”Det är okej att känna så, jag kan själv känna så när jag är ledsen och inte får som jag vill.” På så vis säger vi att det är okej att känna både positivt och negativt.

Låt barnet uppleva konsekvenserna på egen hand utan att säga ”vad var det jag sa?” Om t.ex barnet inte vill sova låt barnet själv få känna konsekvensen över att vara trött dagen efter.

Kom ihåg att ingen är perfekt och barnet vet det också. Vi alla begår misstag och vi vet inte allt och det är precis det som vi ska lära barnet, lära barnet att självständigt söka svar utanför oss. Ta det lugnt, var dig själv och ta ansvar för dina misstag.

Namasté

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s