bild Barnuppfostran #2

Många ser barn som något annat än oss bara för att vi kom till den här världen före dom. Vi ser dom som ”mindre” och ”oförståndiga”. Vi ser dom som separerade ifrån oss ”vuxna”. Men de är precis likadana som du och jag, med samma behov av ovillkorlig kärlek.

Om någon säger att uppfostran skulle vara lätt så ljuger de för sig själva och vi föräldrar gör många misstag. Men vi föräldrar måste också ta ansvar för våra misstag och be om ursäkt när vi vet att vi har felat, för på så vis lär vi också barnet hur man tar ansvar för sina misstag.

Var ett gott exempel för barn gör som vi gör. De kom hit för att lära sig av livet och ditt jobb som förälder är inte att tvätta, städa, laga mat osv. Ditt jobb är att hjälpa ditt barn att finna sin inre vägledande, dvs, sin egen trygghet och frihet. Det viktigast i hela uppfostran är att barnet har tillräckligt med tillit till sitt eget omdöme när barnet växer upp.

Om vi inte tror på oss själva så tror vi att deras agerande är ansvaret för våran lycka. Förvänta dig inte att barnets beteende är grunden för din lycka, för då lär du barnet att lycka är något man kan finna hos någon annan men också att de har ansvaret för andras lycka

De föräldrar som uppfostrar barnet ur ett straff och belönings system är det verkliga problemet. För de har skapat det samhället vi har idag, vilket är ett straff och belönings system. Man kan aldrig straffa sitt barn till välmående, man kan inte straffa någon till välmående. Det enda som det gör är att personen förlorar sin kontakt till sitt inre vägledande.

Det här är det du verkligen inte ska göra i uppfostran:

Vi letar fel och kritiserar våra barn. Ofta ser vi barn som jobbiga som kräver så mycket av oss hela tiden och vi tar det personligt. Men det vi inte riktigt förstår är att de är här för att lära sig av livet och det värsta du kan göra som förälder är att inte lyssna till ditt barn och att inte bemöta barnet med respekt. 

Om du vill lära ditt barn att tro att barnet kan göra något så kan du inte tala om att barnet inte kan det. Om du hela tiden säger ”du kan inte göra si eller så” så sätter du ett troendesystem i att barnet inte kan.

Rädda inte barnen ifrån problem utan låt dom lösa problemen själva. På så vis lär vi barnen självtillit och att inte vara beroende av någon annan. Vi kan hjälpa barnet i hur man kan lösa ett problem, men vi löser inte problemet åt dom.

Gör inte allt för barnen, låt barnen få göra egna val. Vi kan inte tänka åt dom. Blanda inte ihop konsekvenser med bestraffning och ändra inte konsekvensen till uppläxning och bestraffning. Och bli inte arg i barnens konsekvens. Allt det gör är att starta ett krig ”föräldern mot barnet” istället för att barnet lär sig konsekvensen av handlingen.

Bli inte en dörrmatta eller en diktator till ditt barn. Du vill vara deras guide. Personen som vill rädda barnet ifrån allting och personen som ger barnet order för att lyda gör barnet maktlös. Och maktlöshet är det största problemet i dagens samhälle.

Göd inte barnen meningslösa troendesystem. Den bästa gåvan med att få barn är att du måste undersöka dina egna begränsningar och troendesystem. Du kan inte lära ditt barn att tro på något som du inte tror på. Du ska bara ge troendesystem som är meningsfulla, det som du tror på till 100%, det som du lever för. Du kan inte säga en sak och göra en annan.

Det här är det du bör göra i uppfostran:

Var dig själv. Många gånger gör vi oss till framför barn för att vi tror att vi är separerade ifrån dom, för att vi tror att de är något annat än oss själva. Ta det lugnt och var bara dig själv så kommer du att upptäcka att livet blir mycket enklare och roligare.

Låt barnen tänka. Vi är alldeles för snabba med att säga till barnen vad dom ska tänka istället för att låta dom tänka för sig själva. Ta varje möjlighet som du kan att låta barnen tänka själva.

Låt barnen lära sig av sina val, både av dom bra och dåliga. 

Ge barnen empati och förståelse istället för tillrättavisningar och ”vad var det jag sa? Det är meningen att barn ska lära sig av sina egna konsekvenser och agerande.

Ge barn frihet. Det är speciellt viktigt för småbarn för de är i ett tillstånd av att desperat vilja ha frihet. Det kan handla om ett sådant litet val om vi ska gå från kompisen nu eller om 5 min.

Låt barnen få göra massor med misstag. Det är mycket viktigt för det är då barnen lär sig. Om du inte låter barnen få göra misstag så är sannolikheten stor att när barnet växer upp, kommer att göra stora misstag med en hög prislapp på.

Kontrollera dig själv. Du kan inte kontrollera en annan människa men det du kan kontrollera är dig själv och dina känslor. Var kreativ när ditt barn inte vill något.

Visa barnen att barnuppfostran verkar vara lätt. När du visar barnet att du kämpar hårt med uppfostran med många negativa känslor så signalerar du till barnet att det är något fel på barnet. Barnet personifierar det och tar det som att det vore barnets fel. Men när du gör det lätt så tänker barnet att ”jag måste vara bra eftersom det är så lätt att ta hand om mig!”.

Lär barnen att de själva skapar sin egen verklighet och att inte du gör det.

Var ett gott exempel.

Uppfostran är så viktig eftersom barnen är vår framtid, så låt oss tillsammans skapa en bättre värld.

 

Namasté

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s