Barnuppfostran #3

Det mäktigaste med barn är att de vänder upp och ner på hela dig och din tillvaro. De väcker allt som du har inom dig, och oftast gör vi barnet till problemet istället för att lyssna till vårt inre och tänka: ”Vad väcker det här barnet hos mig som jag tycker är så jobbigt?” ”Vad är det som jag behöver jobba med mig själv?”

Barn är så rena och naturliga och har inte blivit påverkad av samhället i lika stor utsträckning som vi vuxna har. Därför kan de också vara sig själva utan problem. Det blir också en stor krock mellan oss vuxna och barn eftersom barn är så naturliga och äkta medan vi vuxna är så påklistrade, omedvetna och falska. Så, sett ur denna synvinkeln blir det inte konstigt varför det uppstår så många konflikter i barnuppfostran. De vuxna och barnen har blivit alltför olika; Naturligt VS Onaturligt.

Alldeles för många skaffar barn utan att riktigt förstå vad de ger sig in på och jag var en av dom. Jag valde att skaffa mitt första barn enbart pga att dämpa ett inre sår. Jag trodde att ett barn skulle fixa mina problem, dvs, jag tog ännu en ytterlighet in i mitt liv i tron om att livet skulle få mening. Ack så fel jag hade, jag kämpade otroligt mycket med mig själv och tänkte mycket på vad jag hade gett mig in på. Det var en stor omställning och såå jobbigt. Tursamt nog, väldigt tursamt så mognade jag in i min mamma roll i takt med att Leon växte och det gör jag fortfarande. Jag och Leon utvecklas tillsammans hela tiden.

Oftast när vi känner att det känns jobbigt med barnuppfostran så är det för att vi har ett egoproblem med många oläkta sår ifrån barndomen. Våra egon känner sig attackerade. Egentligen kan vi göra uppfostran mycket enklare för oss, men vi gör det svårare genom att tänka utifrån ett ego perspektiv. Men om du försöker koppla bort hjärnan och gå in i ditt känslosystem istället, dvs, hjärtat så kommer du se att allting blev helt plötsligt mycket enklare; när vi agerar utifrån hjärtat istället för hjärnan. Egot vill alltid ha rätt, se sig som ett offer, fördöma och separera. Hjärtat vill alltid se till allas bästa, hitta en lösning, förstå och älska. Men för att kunna göra det så måste du först titta på egot och förstå den.

Det som barn vill ha är kärlek, närhet och frihet. Och när vi ger dom det är också då de växer som mest och du kommer att tacka dig själv när du ser barnet blir vuxet och kan klara sin frihet och lita på sitt eget omdöme. Ge ditt barn så mycket frihet som du kan. Titta på ditt barn och säg ”du är fri!”. När vi ger våra barn så mycket frihet som vi kan, är då dom kommer närmare sitt eget jag, sitt sanna jag. Då kommer dom snabbare till sitt eget syfte här på jorden och de litar och tror på sig själva.

Barn är ett utmärkt exempel att öva på hur mycket av ditt ego som styr i ditt hem. När ditt barn vill saker, hur mycket är egotänk när du ska svara till barnets behov? Var ärlig mot dig själv. Du vet att det är rätt, när det känns rätt. Och fel, när det känns fel. När är du en diktator och när är du en guide?

Ta deras känslor på allvar och låt dom känna varje känsla. Låt barnen hata och älska lika mycket. Oftast uppmärksammar vi barnen mer när dom gör saker och inte vad dom är. Vi lever i ett samhälle där de flesta människor är känslomässigt avstängda. Människor kan inte prata om känslor och blir förvirrade och osäkra så fort man börjar ta upp ämnet. Det är för att när de var små, så blev deras alla känslor inte lika mycket bemötta som när det gjorde saker. Det är också anledningen till varför de flesta idag identifierar sig med att ”göra” istället för att ”vara”. T.ex: Jag är politiker, jag idrottar, jag  spelar gitarr osv. och inte: Jag är känslosam, jag är personlig, jag är djup osv. Att identifiera sig med att ”göra” säger ingenting om vem personen är, men det är så dom flesta har blivit lärda, att identifiera sig med ytligheter vilket också har skapat ett ytligt samhälle.

Ord är allting. Tänk på vad du säger till ditt barn för allt du säger suger de åt som svampar och kan skapa många onödiga frågetecken. Du lägger grunden till ditt barns troendesystem. Bli mera medveten om dig själv, vad du tänker och vad du säger, för det är du som skapar samhällets framtid genom hur du bemöter ditt barn.

Namasté

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s