Speciellheten #1

Kärlek är att utsträcka. Att undanhålla den minsta gåvan är att inte känna till kärlekens syfte. Kärleken erbjuder allt för alltid. Om du håller tillbaka en enda övertygelse, en enda gåva, och kärleken är borta, eftersom du bad en ersättning att inta dess plats. Och nu måste kriget, ersättningen för freden, komma med det enda alternativ till kärleken som du kan välja.

En övertygelse som inte erkänns är ett beslut att föra krig i hemlighet, där konfliktens resultat hålls okända och aldrig förs till förnuftet för att övervägas om det är förnuftiga eller ej. Och många vettlösa resultat har uppnåtts, och meningslösa beslut fattats och hållits gömda, för att bli övertygelser som nu givits makt för att styra alla senare beslut. Underskatta inte den makt som dessa dolda krigare har för att störa din frid. För den är i deras våld så länge som du beslutar att låta den vara där. Fridens hemliga fiender – ditt minsta beslut att välja attack istället för kärlek – finns där genom ditt val, icke igenkända och snabba att utmana dig till strid och till våld långt mer omfattande än du tror. Förneka inte deras närvaro, inte heller deras fruktansvärda följder. Det enda som kan förnekas är deras verklighet, men inte deras resultat.

Det enda som någonsin omhuldas som en gömd övertygelse, som även om den inte erkänns måste försvaras, är tron på speciellhet. Endast de speciella kan ha fiender, för de är olika och inte detsamma. Och olikheter av varje slag framtvingar en rangordning av verkligheten, och ett behov av att döma.

Det Gud har skapat kan inte attackeras, för det finns ingenting i universum som är olikt sig självt. Men det som är annorlunda kräver dömande, och detta måste komma från någon  som är ”bättre”, någon som inte kan vara lik det han fördömer, som ”står över” det. Speciellheten inte bara åtskiljer, utan tjänar också som skäl till en attack på dom som tycks stå ”under” de speciella är ”naturlig” och ”rättvis”. De speciella känner sig svaga och bräckliga pga olikheter, för det som gör dom speciella är deras fiende. Ändå skyddar de denna fiendskap och kallar den ”vän”. För dess skull slåss de mot universum, för det finns ingenting i världen som de sätter mera värde på.

Speciellhet är de felaktiga beslutens store diktator. Här finns den storslagna illusionen om vad du är och vad din broder är. Och här finns det som måste göra kroppen kär och värd att bevaras. Speciellhet måste försvaras. Illusioner kan attackera den, och gör det också. För det som din broder måste bli för att bevara din speciellhet är en illusion. Han som är ”sämre” än du måste attackeras, så att din speciellhet kan leva på hans nederlag. För speciellhet är en triumf, och dess seger är hans nederlag och skam.

Du är hans fiende när det gäller speciellhet; hans vän när det gäller delat syfte. Speciellhet kan aldrig dela med andra, för den beror på mål som bara du kan uppnå.

Din broder är din vän eftersom hans Fader skapade honom lik dig. Det finns ingen skillnad. Du har givits din broder för att kärleken ska kunna utsträckas, inte för att bli avskuren ifrån honom. Det som du behåller går förlorat för dig. Gud gav sig Själv till dig och till din broder, och att minnas detta är nu det enda syfte som ni delar.

De som är speciella måste försvara illusionerna mot sanningen. Du älskar inte din broder så länge som det är den du försvarar mot honom. Här måste han vara din fiende och inte din vän. Det kan aldrig råda frid bland de som är olika. Han är din vän eftersom ni är densamme. 

/Jesus

 

Annonser

4 comments

   • Jag skall upp till Stockholm efter en ” sväng” till Brännö och kommer att ha tre- fyra timmar på mig på Centralstationen att läsa igen. Att förstå är viktigt såklart, annars faller det igenom.
    Tycker Du inte det är viktigt att man skall förstå vad Du säger?

    Gilla

   • Visst är det viktigt men Vi kan inte alltid förstå hela tiden och det är helt okej. Det finns ett större budskap i texten som du kanske kommer att förstå när du läser igen, eller inte. Jag kommer skriva mer om Jesus budskap framöver. Kanske du kommer att förstå mer då 🙂

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s