Oförutsägbara föräldrar skapar rädda barn

När det kommer till oförutsägbara föräldrar så vet inte barnen vad som är rätt eller fel. Ena stunden tycker föräldern det är rätt och i andra stunden inte. Barnet blir mycket förvirrat och det skapar en otrygghet och en rädsla hos barnet. När barnet sedan växer upp kan inte barnet läsa av sociala mönster och det kommer att bli svårt för dom vuxna barnen att integrera sig med andra människor pga den rädsla som föräldrarna har skapat hos barnet. Den vuxna barnet är rädd för sociala mönster och väljer istället att isolera sig från omvärlden.

Om du som förälder känner dig träffad av att vara oförutsägbar, det bästa du kan göra är att bli mer medveten om vad du gör. Medvetenhet är allting. När du blir triggad så är det för att du har ett sårat barn inom dig som du inte har tagit hand om. Barnet ropar efter din hjälp. Ta inte ut det på ditt verkliga barn utan integrera ditt inre barn och fråga vad barnet behöver av dig. Vad behövde du som barn som du inte fick? Vad är det för känslor som kommer upp? Sätt dig, var still och låt känslorna komma.

Många av oss har så många trasiga barn inom oss som vi inte har tagit hand om. Varje trigger är ett litet barn som skriker efter din uppmärksamhet.

När du märker att du börjar bli utom kontroll och oförutsägbar mot ditt barn, be barnet om förlåtelse. Titta ditt barn i ögonen och säg: ”Förlåt, du har inte gjort något fel. Det jag som gör fel som reagerar som jag gör. Det är ingenting som är fel på dig. Jag ska göra mitt bästa med att inte reagera så på dig något mer. Jag älskar dig”. Då lär du ditt barn hur man tar ansvar för sina misstag, men framförallt så kommer barnet att förstå att det är inget fel på barnet självt, vilket är det viktigaste.

Ifall du som vuxen fick leva med en oförutsägbar förälder så finns det olika övningar du kan göra för att bli mer medveten om dig själv. Blunda och titta inåt, se in vad du ser. Vilka färger ser du? Rör den sig? Säger den någonting? osv. När du går in i dig själv på en helt okänd mark så får du reda på svar du inte visste om dig själv som grundar sig i din sociala rädsla. När du också blir mer medveten så känns det inte lika jobbigt längre för då tar du automatiskt distans ifrån dina jobbiga känslor.

En annan viktig övning för de som inte vet något om sociala mönster är när du t.ex träffar din vän, eller någon annan, är att ni leker en ”mönster-lek”. Du frågar vännen vad hens sociala mönster är och virce-verca. På så vis lär du dig mer om sociala mönster och du kommer inte tycka det är lika jobbigt att träffa nya människor.

Vi är så vana att ha vårt fokus utåt hela tiden. Allt är bara ytligt. Vi är rädda för att prata om känslor och gå in i känslorna. Vi borde öva mer på att titta inåt i oss själva, in i vårt omedvetna för där finner vi alla svar. Där finns all sanning. Och när vi gör det, är då vi blir mer medvetna om oss själva.

Namasté

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s